Esquema per temes

 • Més enllà del que sents

  Quaresma és un temps de preparació per a la Pasqua que s’inicia amb el dimecres de cendra. Aprofitarem les 5 setmanes que ens ofereix aquest temps litúrgic per treballar el valor d’enguany: la Transcendència. Relacionarem cada setmana de Quaresma amb un dels 5 sentits i aprendrem a anar més enllà de la simple percepció física.

  • Mira + enllà

   PRIMERA SETMANA: 05 - 11 de març

   # MIRA + ENLLÀ... "Jesús se'l mirà i el va estimar" (Mc 10, 21). ESTIMA!

   La vista és el sentit que ens permet percebre la forma i el color dels objectes, la claror i la foscor... Els òrgans de la vista són els ulls. Estan formats pel globus ocular i els òrgans de protecció. Es considera que és el sentit més desenvolupat de l’ésser humà i el que li dóna més informació del món que l’envolta.

   Hem de mirar més enllà... no hem de deixar-nos portar per les aparences, ni de la primera impressió de les coses i de les persones. A les persones ens hem d'acostar sense prejudicis, amb la intenció de tenir una bona relació, sense mirar tot el que diu i fa.

   Proposem intentar mirar com Jesús, amb tendresa, amb compassió, amb justícia... en definitiva amb amor, això ens ajudarà a crear un món millor i sobretot a ser nosaltres mateixos més feliços. 

  • Escolta + enllà

   SEGONA SETMANA: 12 - 18 de març

   # ESCOLTA + ENLLÀ... tothom qui escolta aquestes meves paraules i les compleix, s'assembla a un home assenyat que va construir la seva casa sobre roca (Mt 6, 24). ESCOLTA ATENTA I PROFUNDAMENT!

    Les orelles són els òrgans de l'oïda. Ens permeten percebre els sons que es produeixen al nostre voltant, captant les vibracions. També s'encarreguen de l'equilibri. L'oïda és el més important dels sentits perquè permet captar el llenguatge parlat i fer que el cervell interpreti i elabori una resposta.

   Hem d'escoltar més allà del que simplement sentim... moltes vegades les persones diuen alguna cosa, però amb aquestes paraules diuen molt més: el seu estat d'ànim, el que els hi inquieta, els seus patiments, etc. Escoltar amb atenció ens ha de portar a empatitzar amb l'altre, a intentar ajudar-lo d'alguna manera.

   Escoltar la paraula de Déu vol dir que Ell em diu alguna cosa, que m'ha d'arribar al cor i m'ha d'ajudar a millorar el meu comportament amb mi mateix i amb la realitat que m'envolta.  Escoltar com Jesús vol dir que deixo que les persones arribin al meu cor i que miri pel seu bé

  • Olora + enllà

   TERCERA SETMANA: 19 - 25 de març:  

    # OLORA + ENLLÀ... La dona trencà l'ampolleta i buidà el perfum sobre el cap de Jesús (Mc 14, 3). OLORA LA VIDA!

    

   L'òrgan del sentit de l'olfacte és el nas, que és constitut per dues cavitats, les fosses nasals, situades a la part del davant del cap, que es comuniquen amb l'exterior pels forats del nas, o narius. L'olfacte ens permet percebre les olors del nostre voltant, i, a part, utilitzem el nas per respirar.

   Olorar més enllà ens ajuda a identificar persones, espais, etc.; moltes vegades ens porten records, sensacions... i altres, molts importants, ens fa estar atents als perills (gas, fum...) i actuar de la millor manera que sabem i podem.  Representa la intuïció ("m'oloro que...).

   Quan una dona va posar perfum als peus de Jesús, va omplir la seva casa d'una bona olor, a ella tot li semblava poc per Ell. Jesús va olorar més allà i es va adonar de la gratitud, de la tendresa, de la servitud, de l'amor que sortia del cor d'aquella dona... i la va defensar de tots el que la criticaven. 

  • Assaboreix + enllà

   QUARTA SETMANA: 26 de març - 01 d'abril

   # ASSABOREIX + ENLLÀ... Vosaltres sou la sal de la terra. Si la sal perd el gust, amb què la tornaran salada? Ja no és bona per a res... (Mt, 5, 13). SIGUIS BO!

    La llengua és un òrgan situat a la boca. Utilitzem la llengua per articular les paraules, però també per assaborir els aliments, perquè aquí s'hi troben els receptors dels quatre gustos, també anomenats papil·les gustatives. Les papil·les gustatives recullen els sabors dels aliments i envien els impulsos nerviosos al cervell a través dels nervis. Aleshores sentim el gust. La llengua distingeix els sabors primaris, que són el dolç, el salat, l'àcid i l'amarg. Tots els altres sabors són combinacions d'aquests.

   Els sabors en porten plaer o rebuig, ens deixen un bon o mal sabor de boca (desil·lusió, alegria...), un regust (records positius)... i el fet de tenir fam o set ens fa estar irritables, apàtics... Moltes vegades els sabors són utilitzats com a figures literàries, per això és fàcil trobar poesies i cançons en les quals se fa referència a aliments i a sabors primaris.

   Jesús assaboreix més enllà i també utilitza aquests elements en les seves paraules (sou la sal, el gra de mostassa, la figuera...) i decideix fer un gran sopar final amb els seus amics, on el pa i el vi seran els elements més importants. Jesús ens invita a donar sabor a la vida i al món, que vol dir això? Ho hem de descobrir en aquesta setmana.  

  • Toca + enllà

   CINQUENA SETMANA: 02 - 08 d'abril

   # TOCA + ENLLÀ... Els deixebles, en sentir-ho, es van prosternar amb el front fins a terra, plens de gran temor.  Jesús s'acostà, els tocà i els digué: "Aixequeu-vos, no tingueu por" (Mt 17, 6). ACTUA DAVANT DE LA INJUSTÍCIA!

    El sentit del tacte ens permet conèixer la forma, la mida i la textura dels objectes, i sentir el fred, la calor, la pressió i el dolor. L'òrgan del tacte és la pell, que recobreix tot el cos. A la pell hi ha moltes terminacions nervioses que perceben els estímuls externs. N'hi ha de diferents tipus, segons que hagin de percebre la pressió, la temperatura, el dolor o la textura del objectes.

   Certament l'experiència de sentir-nos "tocats" potser bona o dolenta, normalment depèn de qui, com i amb quina intenció ho faci... parlem-ne de la experiència viscuda positivament: de quan ens agafat de la ma per acompanyar-nos o ens ha tocat per protegir-nos i donar-nos seguretat, de quan ens han acariciat  per sentir-nos estimats... Tampoc hem d'oblidar que les mans són per fer coses, per treballar, per actuar.

   Anar més allà del que toquem o de sentir-nos tocats és sentir, és fer-lo amb respecte, amb tendresa; és posar bona intenció en allò que fem; és voler ajudar als altres a aixecar-se i a caminar; és acariciar per experimentar la tranquil·litat, el plaer... i  tu, què en faràs de les teves mans?

   Jesús va més allà del tocar... amb els seus gestos guareix, dona seguretat, transmet tendresa, torna la dignitat a qui l'havia perdut, perdona, reparteix el pa, es posa al servei dels altres quan renta els peus. Jesús és un home de pregària, està unit a Déu, però és un home d'acció perquè està unit a la humanitat