Esquema per setmanes

 • General

  Quaresma és un temps de preparació per a la Pasqua que s’inicia amb el dimecres de cendra. Aquest dia, començarem un viatge que ens portarà arreu del món. Aprofitarem els evangelis de les 5 setmanes de Quaresma per conèixer les realitats dels diferents continents. La idea és iniciar el viatge el dimecres de cendra (Quin és el nostre equipatge?) i emportar-nos només allò que és realment indispensable, ja que hem de deixar espai a la motxilla per carregar-hi aquelles coses que ens interessin dels llocs que visitarem. Quan arribi la Pasqua i tornem a casa del viatge portarem la motxilla plena de coses que haurem après al llarg de la Quaresma. Un viatge que ens haurà canviat, que ens haurà apropat al Regne de Déu.
  • 15 febrer - 21 febrer

   América

   Amèrica és la nostra primera parada del viatge. Com que hi estarem tota una setmana preferim planificar els dies de visita per conèixer coses representatives de les diferents regions. Ens adonem que és un continent enorme que aplega molts països i, en conseqüència, característiques i particularitats molt diferents entre ells: ciutats obertes i riques amb un alt nivell de benestar, països amb ciutats superpoblades controlades per les màfies i un índex de pobresa increïblement alt, poblacions rurals que viuen en comunitat de l’agricultura... 
   És un bon continent per entendre com els nostres hàbits de consum afecten la resta de països i les nostres decisions, el Medi Ambient. 
   La Quaresma ens convida a ser austers, a tenir cura del món. Sovint parlem del canvi climàtic, de l’augment de la temperatura del nostre planeta, de la quantitat de residus que generem degut al nostre consum desmesurat... Som capaços de diferenciar les coses que realment són importants en la nostra vida? Som conscients que el nostre món està malalt i l’hem de cuidar? Som conscients dels efectes que tenen les nostres decisions  sobre d’altres persones o països? PODREM DEIXAR DE MIRAR-NOS EL MELIC ALGUN DIA?
  • Asia

   Continent amb grans contradiccions... Riquesa, petroli... i gran pobresa.
No podem ser indiferents al problema de tantes persones que han de marxar del seu país i venen cap a Europa per trobar feina i pau...
   El Papa Francesc ens diu que no podem ser indiferent als problemes de la humanitat: 
   “Déu no és indiferent. Està interessat en cadascun de nosaltres, ens coneix pel nostre nom, ens cuida i ens busca quan ho deixem.
No obstant això, nosaltres, quan ens oblidem dels altres i no ens interessen els seus problemes, ni els seus sofriments, ni les injustícies que pateixen... Llavors el nostre cor cau en la indiferència. La indiferència cap al proïsme i cap a Déu és una temptació real també per als cristians. Per això, necessitem sentir en cada Quaresma el crit dels necessitats, dels quals han de deixar el seu país per trobar pa o per trobar pau.
   Déu no és indiferent al món, sinó que ho estima fins al punt de donar al seu propi Fill per la salvació de cada home”.
  • Àfrica

   La pobresa a Àfrica segueix sent la més greu del món, i concentra la major quantitat de
   pobresa global Àfrica acull al 12% de la població mundial, i malgrat això els estats i el capital
   occidental no inverteixen en el seu desenvolupament.
   I és que la gran majoria dels mil milions de pobres que hi ha al planeta viuen a Àfrica, regió
   amb l'esperança de vida més baixa del món. Perquè es donen tantes desigualtats al nostre
   món?
  • Oceania

   Avui ens parem a OCEANIA. Reflexió:
   “Prop d'Austràlia, hi ha una illa que es coneix com Timor. Es parla portuguès. Malgrat tenir bells paisatges per trobar-se situada en l'arxipèlag indonesi, els habitants d'aquest petit país són summament pobres.
   Gairebé el 50% d'ells viu amb un dòlar diari, el mínim que es necessita per cobrir l'habitatge i els aliments. Viuen en gran pobresa. La infraestructura de la nació és paupèrrima: 3 de cada 4 no tenen electricitat, 3 de 5 no posseeixen embornals i 1 de 2 no tenen accés a aigua potable”.
  • Europa

   Avui fem l’última parada del nostre viatge: EUROPA. Uns 123 milions de persones a Europa es troben actualment en risc de pobresa o exclusió, cosa que representa una quarta part de la població total.
   Segons Oxfam Intermón, des del 2009 fins al 2013, als 27 països que llavors integraven la UE el nombre de persones que passaven privacions materials severes ha augmentat 7,5 milions.
   Els col·lectius amb més pobresa son: dones un 16%, joves un 32% i nens un 40%.
   A Europa es dona una realitat molt contradictòria:
   Concentració de la riquesa i abús de poder. Com a conseqüència d’això, augmenta la desigualtat econòmica.
   Els més rics acumulen encara més riquesa i més capacitat d’influència. “Aquest cercle viciós de concentració de la riquesa, abús de poder i abandonament de la ciutadania repercuteix negativament en el creixement econòmic, l’estabilitat social i la democràcia, així com en l’exclusió i la pobresa”, adverteix l’ONG Mans Unides...
   OBSERVA: En el nostre món hi ha molta misèria. Però, Déu ha estimat tant al món que ha vingut a fer-se un més de nosaltres...
   La Quaresma és un temps especial per descobrir i ser més conscients de les necessitats de moltes persones. És temps d’ajuda. L’almoina és la ajuda, la comprensió i l’estima que pots donar als que ho necessiten. És temps de perdó.